Haber:
     

Warning: unlink(C:\Inetpub\vhosts\arslankaya.net/httpdocs/cache/cache_9a3baa3254807bea4f69f2fc77dba9eb) [function.unlink]: Permission denied in C:\inetpub\vhosts\arslankaya.net\httpdocs\components\libraries\cmslib\libraries\cache.php on line 127
KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ Yazdır E-posta
Pazar, 12 Şubat 2012
Dünkü yazımızda belirttiğimiz gibi G-20 ülkelerinin Londra’da toplanan zirvesinin en önemli hedefi çok uluslu çözümlere duyulan ihtiyaç ve inancın öne çıkarılmasıdır. İşte bu noktada küresel iş birliği yoluyla hem krizden kurtulmak hem de yeni krizlere karşı dirençli ve kalıcı çözüm işbirliğinde mutabık kalmak için farklı ülkelerin birbirinden ayrı görüşlerini aynı metin içerisinde toplama başarısı olacaktır. Tek tek ülkelere baktığımız zaman, ülkeler krizin etkilerini azaltmak için ülkelerarası stratejik ve ekonomik diyalog tesis edilmesi yanında her bir ülkenin çözüm önerilerinin zirvede tartışılması önemli katkılar sağlayacaktır. Elbette ki bu zirvede ülkelerin uygulayacakları önerilmiş ekonomik politikalar yanında IMF’nin de yeni kaynaklara kavuşturulması ve kaynaklarının yeni bir yapı içerisinde ülkelerin kullanıma sunulmasında tartışılacak bir konu olacaktır.
    Ülkelere baktığımız zaman somut öneri getiren ülkelerin başında Fransa gelmektedir. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholaz Sharkozy gerçekçi olmayan uzlaşmayı kabul etmeyeceği uyarısında bulunarak, mali sektörde sıkı düzenlemeler yapılması, vergi cenneti olarak bilinen ülkelerin belirli bir düzene oturtulması için baskı yapılmasını öneriyor.
    Kanada Başbakanı S.Harpor ise gelişen ekonomiler ile gelişmekte olan ülkelerin ticari dengesizliklerinin giderilmesinde gelişmekte olan ülkelerin daha fazla rol oynaması gerektiğini belirtiyor.
Hindistan Başbakanı ise ekonomik bozulmanın derinleşmemesi için büyük ekonomilerin bankacılık sisteminde yer alan zararlı maddelerin temizlenerek kredi akışının olağan seyrine kavuşturulması için bankacılık sisteminin cesaretlendirilmesi gerektiği görüşünü belirtti. Bu şansın anahtarının demokrasi de olduğunu belirtti.
Almanya Başbakanı Angela Merken finans piyasalarında daha sıkı düzenlemeler yapılmasını istedi. Merken, ABD ile Japonya’nın krizden çıkış için harcamaların arttırılması önerilerine karşı çıkarak kriz az harcamadan dolayı değil, sürdürülebilir olmayan bir büyüme yaratmak için çok fazla çok fazla harcama yapıldığı için ortaya çıktığını belirtti.
Böylece Dünya’nın 20 büyük ülkesinin liderlerinin yapacakları toplantı 8 saatlik bir süre ile de sınırla olsa ortak sorunların tartışıldığı, farklı yaklaşımların dile getirildiği bir ekonomik zirve hüviyetini korumaktadır.



Öyle anlaşılıyor ki bütün ülkelerin tek tek tartışacakları ya da kendi ulusal görüşlerini belirtecekleri konular şu başlıklarda toplanacaktır:
•    Üretim ve tüketimin teşviki,
•    IMF’ye yeni finansal kaynakların sağlanması,
•    Dolar yerine yeni bir rezerv para biriminin konuşturulması görüşünün tartışılması,
•    Uluslar arası ticaretin teşvikine yönelik finansal sistemlerinin geliştirilmesi,
•    G-20’lerin alacağı tedbirler şayet Dünya ekonomisinde bir iyileşme yaratabilirse bu rahatlama Türkiye’nin neresinden bakılırsa bakılsın en az 2 yıl sürmesi ihtimali olan ekonomik krizin hafifletilmesi yönünde olumlu katkı verilecektir.
Yorumlar (0)add
Yorum Yazın
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
az yorum | fazla yorum

busy
 
< Önceki   Sonraki >
Copyright © 2008 Arslan Kaya. Telif Hakları Arslan Kaya' ya Aittir.