Haber:
     

Warning: unlink(C:\Inetpub\vhosts\arslankaya.net/httpdocs/cache/cache_9eef178ab9b70107fe816d326d8004cb) [function.unlink]: Permission denied in C:\inetpub\vhosts\arslankaya.net\httpdocs\components\libraries\cmslib\libraries\cache.php on line 127
İnşaatta canlılık 2010`a kaldı Yazdır E-posta
Perşembe, 19 Şubat 2009
Mali krizden etkilenen inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun 2009 sonuna kadar devam edeceği belirtildi. Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG Ankara Başkanı Arslan Kaya, `Finansman sıkıntısı gayrimenkul, inşaat ve imalat sektörlerini ciddi şekilde etkileyecektir` dedi

Ekonomi ve istihdamda önemli paya sahip olan ve 20 yan sektörü destekleyen inşaat sektöründe, mali krizin etkisiyle yaşanan durgunluğun 2009 sonuna kadar devam etmesi öngörülüyor. Dünyanın önde gelen denetim, vergi ve danışmanlık şirketlerinden KPMG`nin Ankara Başkanı Arslan Kaya, `2009 yılı sonuna kadar gayrimenkul sektöründe durgunluğun etkisi hissedilecektir` dedi. Tüm dünyada ve Türkiye`de cirosu 30-250 milyon dolar arasında değişen şirketlerin CEO`larıyla konuşarak inşaat sektörü inceleyen KPMG araştırması, sektörü etkileyen dört temel konunun kalifiye insan kaynağı eksikliği, risk yönetimi, maliyet artışı ve sürdürülebilirlik olduğunu ortaya koydu.

Dünyanın önde gelen müteahhit firmalarının üst düzey yönetici ve CEO`ları ile yapılan KPMG `Küresel İnşaat Raporu-2008` araştırmasına katılanların yüzde 84`ü sektörün nitelikli işgücü sıkıntısının üstesinden gelmek için yeterli çabayı göstermediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 49`u büyümenin engellenmesinin en önemli nedeninin nitelikli işgücü sıkıntısı olarak gördüğü kaydetti.

PROJELER BİTİRİLEMİYOR • KPMG Türkiye Yapı ve İnşaat Sektörü Başkanı ve Denetim Ortağı Nesrin Tuncer, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, `Nitelikli personel eksikliğinin üstesinden gelebilmek için daha iyi eğitim, üniversitelerle daha iyi işbirliği, daha iyi ücret ve iyileştirilmiş kariyer yapısı gibi çözümler de dahil olmak üzere bir dizi pratik önlemler alınmalıdır. İnşaat şirketlerinin yeni bir işe alım yaklaşımı geliştirmesi gerekmektedir`dedi. Tuncer, dünyada mortgage krizi ile başlayan ve finansal bir krize dönüşen sorunların 20`ye yakın sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek `Firmalar finansman sıkıntısı yaşadıkları için projelerini bitirmekte güçlük çekiyorlar` diye konuştu.

FİNANSMAN SIKINTISI• KPMG Türkiye Denetim Bölümü Direktörlerinden İsmail Ünal da, inşaat sektörünün imaj sorununun üstesinden gelebilmesi ve uzman kadrolar oluşturması gerektiğini vurguladı. Ünal, araştırmada ortaya çıkan sektör sorunlarının uzun bir süredir devam eden sıkıntılar olduğunu aktarırken, `Sektörün yaşadığı problemler krizden önce de vardı. Dünyada yaşanan finansal daralma proje finansmanlarını ciddi şekilde etkileyecek. İnşaat sektöründe bir kariyer için heyecan uyandıracak ve ilgi çekecek toplu bir kampanyaya ihtiyaç var` diye konuştu.

DURGUNLUK SÜRER• KPMG Ankara Büro Sorumlusu Arslan Kaya ise, tüm dünyada finansal kriz olarak adlandırılan bu sürecin, gayrimenkul sektöründe yaşanan el değiştirmelerden kaynaklandığını açıkladı. Bütün ülkelerin gayrimenkul sektörlerinde değişim yaşandığına belirten Kaya, şu değerlendirmede bulundu: `Bu etki ve değişim dünyada hangi boyutta yaşanırsa, Türkiye`de de aynı boyutta olacak. Dünyadaki finansal daralma gayrimenkul sektörünü de etkileyecek. Var olan nakitler daha ciddi bir koruma altında olacaktır. Yaşanan kredi sorunu da buradan kaynaklanıyor. Finansman sorunundan gayrimenkul, inşaat ve imalata sektörleri ciddi şekilde etkilenecektir. 2009 yılı sonuna kadar gayrimenkul sektöründe durgunluğun etkisi olacaktır.`

REKABET YEŞİL BİNADA • KPMG araştırmasına göre, dünya genelinde sürdürülebilir inşaat emekleme döneminde ve gerçek anlamda yeşile duyarlı binalar toplam ticari binaların ve konutların içerisinde çok küçük bir orana sahip bulunuyor. Araştırma, mevcut süreçte müteahhit firmaların `yeşile duyarlı binalar` yaparak kriz ortamında fırsat yakalayabileceği kaydedildi. Araştırmada, en son teknolojileri kullanarak binaların ve yapıların enerji verimliliğini iyileştirmek mümkün olduğur ve bu süreçte `yeşile duyarlı` şirket unvanını kazanmanın rekabette gerçek bir avantaj sağlayacağı belirtildi.

Yorumlar (0)add
Yorum Yazın
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
az yorum | fazla yorum

busy
 
Copyright © 2008 Arslan Kaya. Telif Hakları Arslan Kaya' ya Aittir.